Kooktijd Ei berekenen

| 09/12/2022

GEWICHT EI IN GRAM:
Tip: Gewichtsklassen zijn S (beneden 53 gram), M (53 – 63 gram), L (63 – 73 gram) en XL (73 gram +).

TEMPERATUUR EI IN GRADEN CELSIUS:
Tip: 3 graden Celsius is de juiste temperatuur als het ei net uit koelkast komt.

HOE WIL JE HET EI GEKOOKT HEBBEN?Hoelang moet ik een ei koken?

Wil je weten hoelang je een ei moet koken om een zachtgekookt of hardgekookt ei te krijgen? Maak dan gebruik van de kooktijd ei rekentool van Rekentools.nl. Je vult allereerst het gewicht van het ei in gram in. Meestal is de gewichtsklasse gestempeld op het ei. Vervolgens vul je de temperatuur van het ei in Graden Celsius in. Geef vervolgens aan of je het ei hardgekookt of juist zachtgekookt wilt hebben. Vervolgens druk je op de berekenen button en wordt de ideale kooktijd voor jouw hardgekookte of zachtgekookte ei voor je uitgerekend. Het berekenen van de kooktijd van een ei was nog nooit zo eenvoudig!

Hoe weet ik het gewicht van mijn ei?

Niet iedereen heeft een keukenweegschaal bij de hand. Om die reden is het goed om te weten dat eieren zijn ingedeeld in gewichtsklassen. Eieren met de gewichtsklasse S zijn eieren tot een gewicht van 53 gram. Eieren in de gewichtsklasse M zijn eieren tussen de 53 en 63 gram. Eieren in de gewichtsklasse L zijn eieren tussen de 63 en 73 gram. Heb je een echt groot ei, dan zou deze weleens kunnen vallen in de gewichtsklasse XL met een gewicht van 73 gram en hoger. De gewichtsklasse wordt vaak aangegeven op de eierdoos in de supermarkt. Ook wordt deze gewichtsklasse veelal gestempeld op het ei zelf. Vaak hoef je niet het exacte gewicht te weten omdat de gewichtsklasse al voldoende zegt.

Een zachtgekookt versus een hardgekookt ei

Sommige mensen zweren bij een zachtgekookt ei, terwijl anderen juist meer fan zijn van een hardgekookt ei. Als je een ei gaat koken, dan is het goed om te weten dat de dooiertemperatuur iets zegt over of je een hardgekookt of zachtgekookt ei zult krijgen. Bij een zachtgekookt ei is de ideale temperatuur van de dooier 65 graden Celsius. Terwijl de ideale temperatuur bij een hardgekookt ei op 80 graden Celsius ligt. Om in kokend water tot een dooiertemperatuur van 80 graden Celsius te komen, heb je meer tijd nodig dan om op een dooiertemperatuur van 65 graden te komen. Precies daarom kost het koken van een hardgekookt ei meer tijd dan het koken van een zachtgekookt ei.

Eieren in of buiten de koelkast bewaren?

De meeste mensen bewaren hun eieren in de koelkast. Doe jij dit ook? Dan kun je in deze calculator een temperatuur van 3 graden invullen. Bewaar je de eieren buiten de koelkast, dan kun je de kamertemperatuur op je thermostaat nemen als de ei temperatuur bij deze berekening. Het is trouwens verstandig om eieren in de koelkast te bewaren omdat ze dan langer vers blijven. De koude temperatuur remt namelijk de groei van bacteriën in het ei.

4.9/5 - (104 stemmen)

Categorie: Koken

Comments are closed.