Overdrachtsbelasting berekenen

| 03/05/2022

BELASTINGJAAR:

KOOPSOM VAN DE WONING:

TARIEF:Hoogte overdrachtsbelasting berekenen

Heb je een woning gekocht en wil je weten wat de hoogte is van de overdrachtsbelasting? Het berekenen van de overdrachtsbelasting doe je eenvoudig en snel met behulp van de overdrachtsbelasting calculator van Rekentools.nl. Ten eerste vul je het juiste belastingjaar in. Vervolgens de koopsom van de woning. Het tarief bepaal je aan de hand van het type koper dat je bent (starter, doorstromer of belegger). Druk vervolgens op de berekenen button en de hoogte van de overdrachtsbelasting wordt voor je uitgerekend. Het berekenen van de overdrachtsbelasting was nooit zo eenvoudig!

Wat is overdrachtsbelasting?

Koop je een woning in Nederland? In dat geval krijg je te maken met overdrachtsbelasting. De hoogte van de belasting wordt bepaald op basis van de koopsom van de woning en het type koper dat je bent. Het reguliere tarief is 2% van de koopsom. Beleggers betalen echter 8% van de koopsom als overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting betaal je bij de notaris als onderdeel van de overdracht van het onroerend goed. De baten komen ten gunste van de Staat der Nederlanden.

Geen overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar

Om het voor starters eenvoudiger te maken om een woning te kopen geldt sinds 1 januari 2021 een zogenaamde startersvrijstelling. Deze starters betalen in plaats van de 2% aan overdrachtsbelasting het tarief van 0%. Dit betekent dat ze als ze aan alle voorwaarden voldoen geen overdrachtsbelasting betalen.

4.7/5 - (205 stemmen)

Categorie: Belastingen

Comments are closed.