Inflatie berekenen
Inflatie berekenen
Wil je uitrekenen wat de gevolgen van de inflatie zijn? Gebruik dan de inflatie calculator van Rekentools.nl. Je vult simpelweg een bedrag in euro in en vervolgens een jaartal tussen 1963 en 2023. Daarna wordt uitgerekend wat de waarde van 50 euro in het ingevulde jaartal nu is. En wat het ingevulde bedrag in 2023 in het ingevulde jaartal als waarde zou hebben. Het gevolg van de inflatie is dat producten ieder jaar duurder worden en dat je met het muntgeld en briefgeld dat je in de oude sok hebt liggen, steeds minder kunt kopen. Het berekenen van de impact van inflatie was nog nooit zo eenvoudig!
Inflatie betekent dat je geld telkens minder waard wordt!
Als je vandaag een biertje koopt voor 2 euro, dan is het te verwachten dat je over een jaar bijvoorbeeld 2,10 euro betaalt. Een oorzaak van deze hogere bierprijs kan zijn dat de grondstoffen duurder zijn geworden of dat de mensen die het bier brouwen een hoger salaris krijgen. Dit heeft te maken met inflatie. Een stijging van de inflatie zorgt ervoor dat mensen met hun loon minder kunnen kopen, omdat producten en diensten duurder zijn geworden. Economen vinden inflatie niet slecht, omdat het zorgt voor groei. Het is aan de andere kant wel belangrijk dat de inflatie procentueel binnen de perken blijft. Economen proberen de inflatie op twee procent te houden.
CBS houdt de inflatie in Nederland bij
Het Centraal Bureau voor de Statistiek houdt de jaarlijkse en maandelijkse inflatie bij, waardoor we berekeningen kunnen maken zoals in deze calculator. Jaren met een hoge inflatie waren bijvoorbeeld de jaren 70 toen er sprake was van een oliecrisis. Ook de jaren 80 waren roerig. In 2022 zorgde de Russische inval in Oekraïne voor een enorme stijging van de olieprijzen, waardoor de inflatie in 2022 uitkwam op maar liefst 10%.
Categorie: Financieel