Priemgetal berekenen

| 29/07/2022

VUL EEN POSITIEF GETAL IN:



Berekenen of positief getal een priemgetal is

Wil je weten of een positief getal dat je in gedachten hebt daadwerkelijk een priemgetal is? Dit kun je handmatig berekenen, maar je kunt ook eenvoudig gebruik maken van de premiegetal calculator van Rekentools.nl. Je vult direct het getal in en drukt vervolgens op de berekenen button. Daarna zie je direct of het getal wel of geen priemgetal is. Het controleren of een getal een priemgetal is, was nog nooit zo eenvoudig!

Wat is een priemgetal?

De definitie van een priemgetal is als volgt: Het is een getal groter dan 1 dat door slechts 2 natuurlijke getallen gedeeld kan worden. Namelijk door 1 en door zichzelf. Voorbeelden van priemgetallen zijn 2, 3, 5, 17, 31, 59, 97, 103 en 113. Negatieve getallen vallen per definitie af om een priemgetal groter moet zijn dan 1. In 2018 werd het langste priemgetal ontdekt, dat uit meer dan 24 miljoen cijfers bestaat.

Waarvoor worden ze gebruikt?

Priemgetallen worden al eeuwenlang bestudeerd door wiskundigen. Tegenwoordig worden de inzichten uit deze priemgetal studies bijvoorbeeld gebruikt om digitale informatie te beveiligen. Priemgetallen zijn ook een belangrijke bouwsteen onder het digitale betalingsverkeer via internetbankieren. Hoe groter de gebruikte priemgetallen zijn, hoe moeilijker het is om het gecodeerde systeem te kraken. Zo blijkt maar weer dat de priemgetallen niet alleen leuk speelgoed voor wiskundigen zijn.

4.7/5 - (210 stemmen)

Categorie: Wiskunde

Comments are closed.